خواص زرشک برای مبتلایان به بیماری های کبدی و صفراوی و سایر بیماری ها - سلامت زنان
سلامت نسل ها

خواص زرشک برای مبتلایان به بیماری های کبدی و صفراوی و سایر بیماری ها

خواص زرشک

خواص زرشک . زرشک درختچه‌ای است دارای ساقه خاردار که ارتفاع آن تا ۴ متر نیز می‌رسد. صفرابر است. دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتیهای دهان غرغره کنید.

 


کلیات گیاه شناسی

زرشک درختچه‌ای است دارای ساقه خاردار که ارتفاع آن تا ۴ متر نیز می‌رسد. چوب این درخت قهوه‌ای ، قرمز و یا زرد رنگ می‌باشد. برگهای آن بیضی شکل با دندانه‌های اره‌ای و گلهای آن خوشه‌ای و زرد رنگ است. شاخه‌های زرشک تیغ زیادی دارد. میوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتی ، بیضوی شکل و دارای طعمی ترش است. قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه ، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و میوه آن است.

تصویر

ترکیبات شیمیایی

در تمام قسمتهای این گیاه آلکالوئیدهای بربرین Berberine ، اکسیاکانتین Oxyaconthine ، بربامین Berbamine وجود دارد. مقدار آلکالوئید در پوست ریشه زرشک بیشتر از قسمتهای دیگر این گیاه است. میوه زرشک دارای حدود ۴ درصد مواد قندی ، ۶۵ درصد اسید مالیک و اسید تارتاریک و مقداری صمغ می‌باشد. زرشک گونه‌های مختلف دارد که مهم‌تر از همه آنها دو نوع است که یکی به نام زرشک بی‌هسته و دیگری زرشک با هسته (دارای دو هسته) می‌باشد.

 

خواص داروئی

  • قابض است.
  • تقویت کننده قلب و کبد است.
  • بواسیر خونی را درمان می‌کند.
  • خونریزی را برطرف می‌کند.
  • برای برطرف کردن بیماریهای کبدی مفید است.
  • صفرابر است.
  • دم کرده زرشک را برای برطرف کردن ناراحتیهای دهان غرغره کنید.
تصویر

خواص ریشه و پوست ساقه

  • صفرابر و مسهل است.
  • کبد را پاک و تقویت می‌کند.
  • اعمال دستگاه گوارش را منظم می‌کند.
  • سوء هاضمه را از بین می‌برد.
  • بی‌اشتهایی را برطرف می‌کند.
  • برای رفع یبوست مفید است.
  • در درمان یرقان و زردی موثر است.
  • نقرس و رماتیسم را برطرف می‌کند.
  • خانمهائی که بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند باید برای برطرف کردن آن از ریشه و ساقه زرشک استفاده کنند.
  • آنهائی که مبتلا به ورم طحال هستند می‌توانند برای معالجه از این گیاه کمک بگیرند.
  • واریس را درمان می‌کند.
  • برای معالجه بواسیر نافع است.
  • برای برطرف کردن سوزش ادرار مفید است.
  • فشار خون را پائین می‌آورد.
  • برای شست و شوی چشم می‌توانید از جوشانده ریشه و ساقه و زرشک استفاده کنید.
تصویر

خواص برگ

  • آب آوردگی بدن را برطرف می‌کند.
  • اسهال های مزمن را درمان می‌کند.
  • برگ زرشک دارای مقدار زیادی ویتامین C می‌باشد بنابراین در درمان بیماری اسکوربوت اثر مفید دارد.
  • جویدن برگ زرشک باعث محکم شدن لثه و دندان می‌شود.
  • درموقع آنژین و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنید.

 

طرزاستفاده

  • جوشانده زرشک: مقدار ۲۰-۱۰ گرم پوست ریشه یا ساقه و یا میوه زرشک را در یک لیتر آب ریخته و آنرا بجوش بیاورید سپس آنرا از روی اجاق برداشته بگذارید برای مدت ۱۰ دقیقه بماند. این جوشانده را صاف کرده و با شکر یا عسل شیرین کنید. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بین غذاهاست.
  • دم کرده زرشک: مقدار ۴۰ گرم زرشک را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه بماند سپس آنرا با شکر یا عسل مخلوط کنید. مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بین غذاهاست.

 

مضرات

مصرف مقدار زیاد زرشک و یا ساقه و برگ آن برای زنان حامله مناسب نیست زیرا رحم را تحریک می‌کند و ممکن است باعث سقط جنین شود.

این مطلب جهت افزایش آگاهی شماست و جایگزین مراجعه به پزشک و درمان پزشکی نمی باشد.

منبع : دانشنامه رشد danesh.roshd.ir

 

 

مطالب مرتبط :

 

 


دیدگاه خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سلامت زنان