سلامت نسل ها

اطریفل اسطوخدوسی در طب سنتی ایران چه مصارف و منافعی دارد؟

Rate this post
Rate this post

اطریفل اسطوخدوسی در طب سنتی ایران

 


فراورده معجون که از ترکیب اطریفل صغیر با گیاه اسطوخودوس و گیاهان دیگر ساخته می شود ودر منابع طبی فرمولاسیون های متنوعی از آن وجود دارد.(۱)

 

نحوه اثر (افعال و خواص) :

تنقیه اخلاط غلیظه بلغمیه و سوداویه از بدن و دماغ. (۲)

 

موارد مصرف :

صرع سوداوی و بلغمی، لقوه، فالج، مالیخولیا، وسواس سوداوی و افکار فاسده، امراض چشم و گوش، نسیان بارد رطب و موارد دیگر با تشخیص و تدبیر طبیب.

 

میزان (قدر شربت) و فواصل مصرف :

بنا به استفاده و با رعایت نکات مطرح شده در ذیل با نظر و حکمت طبیب تعیین می گردد. در منابع مختلف، شربتی(دوز) متنوع برای آن ذکر شده است.

ملاحظاتی که طبیب و داروساز در تنظیم قدر شربت و فاصله مصرف باید در نظر بگیرند:

مقدار مرض ، سحنه (فربهی و لاغری و سستی و سختی بدن) و قوت بیمار، سن بیمار، مزاج صحی و مزاج عضوی (اعضای تحت اثر دارو) ، عادت بیمار، مذکر یا مونث بودن، شغل بیمار، فصل بیماری و سایر شرایط محیطی بیمار.

 

عوارض جانبی احتمالی و نحوه تعامل با آن :

قولنج و اسپاسم های گوارشی:

جرعه جرعه یک لیوان آب گرم نوشیده شود. چند دقیقه ای قدم بزند. از کمپرس آب گرم استفاده کند و در صورت عدم بهبودی مقداری روغن بادام شیرین یا زیتون مصرف نماید.
سایر عوارض جانبی احتمالی نیز بر حسب اهمیت و شدت به اطلاع طبیب یا داروساز رسانده شود.

 

موارد احتیاط ، منع مصرف و تداخلات :

در دوران حاملگی و شیردهی منع مصرف دارد و بهتر است حتی الامکان برای اطفال نیز استفاده نشود.
از آنجا که محلول تانن ها می تواند سبب رسوب بخشی از داروها شود(۳)، فاصله مصرف سایر داروها با آن به صورت یکساعت قبل یا سه ساعت بعد باشد.
در صورت مصرف گلیکوزیدهای قلبی چون دیگوکسین، به خاطر احتمال کاهش اثر داروی قلبی، احتیاط و تدبیر از جانب پزشک صورت پذیرد.
همزمانی اثر مسهلی دارو با مصرف داروهای دیگر مورد توجه قرار گیرد.

 

تداخلات غذایی و آزمایشگاهی :

غذایی :  مصرف اطریفل می تواند باعث کاهش جذب آهن غیر هم و دیگر املاح معدنی غذایی شود.
آزمایشگاهی : بنا به ملاحظات در تفسیر تست آنزیم های کبدی امکان تداخل در نظر گرفته شود.

 

شرایط نگهداری و مدت پایداری دارو:

در دمای اتاق و در بسته بندی مناسب به مدت ۲ سال قابل نگهداری است.
توصیه: پس از هر بار مصرف درب ظرف را محکم بسته تا میزان رطوبت فراورده تغییر نکند.

 

منابع :
۱-عقیلی خراسانی، سید محمد حسین: قرابادین کبیر، انتشارات مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل، ۱۳۸۶
۲-عقیلی خراسانی، سید محمد حسین: خلاصه الحکمه، انتشارات مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل، جلد سوم،۱۳۸۶
۳-ویلیام چارلز اوانس: فارماکوگنوزی تریز و اوانس، چاپ چهاردهم، ترجمه دکتر سلیمان افشاری پور ، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، جلد دوم،۱۳۸۶

دکتر مهران میراب زده
داروساز و دستیار تخصصی دارو سازی سنتی

منبع :  تندرستان www.tandorostan.org

 

مطالب مرتبط :


نظر بدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگذاری