سلامت نسل ها

خمیره گاوزبان در طب سنتی ایران چه خواصی دارد ؟

Rate this post
Rate this post

خمیره گاوزبان در طب سنتی ایران


افعال و خواص:

مفرح و مقوی قلب و دماغ و مقوی ارواح و حرارت غریزی و اعضای رئیسه و حواس و نافع در امراض سوداویه.

اجزا:

اصل و عمود در این ترکیب گل گاوزبان است و در نسخ مختلف اجزای دیگری مانند صندل سفید، بادرنجبویه، عنبر اشهب، ورق طلا و نقره، محلول مروارید ناسفته و زعفران اضافه کرده سپس با قند یا شکر سفید یا عسل آنقدر به هم زده تا خوب مخلوط شوند و به قوام خمیره برسند.

معرفی گیاه:

گاوزبان، گلهای خشک شده گیاه Echium amoenum از خانواده گاوزبان (Boraginaceae) میباشد که در واقع جامهای بنفش- ارغوانی گل است که دارای قسمت لوله ای بوده و به تدریج به طرف بالا شیپوری شکل میشود. لازم به ذکر است که گونه اروپایی گاوزبان Borago officinalis نام دارد که با نمونه موجود در بازار دارویی ایران متفاوت است.

موارد مصرف در طب رایج:

نشاط آور، آرامبخش، مدر و برطرف کننده علائم سرماخوردگی.

مهمترین آثار فارماکولوژیک گزارش شده از گل گاوزبان:

ضد درد، ضد التهاب، ضد تب، ضد اسپاسم، محرک غدد آدرنال، کاردیو تونیک، معرق، خلط آور، مدر، هپاتو توکسیک (بیشتر مربوط به نوع اروپایی).

موارد احتیاط:

۱- به دلیل وجود آلکالوئیدهای غیر اشباع پیرولیزیدین سمی ( هر چند به مقدار بسیار کم در گیاه) مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمیشود.
۲- مصرف در افراد مبتلا به فشار خون بالا با احتیاط و تحت نظر پزشک باشد.
۳- در افراد مبتلا به بیماریهای حاد کبد و کلیه منع مصرف دارد.

منابع:
۱- مخزن الادویه
۲- فارماکوپه گیاهی ایران
۳- قرابادین صالحی
۴- گیاهان دارویی و گیاه درمانی، دکتر صالحی سورمقی

منبع :  تندرستان www.tandorostan.org

 

مطالب مرتبط :


نظر بدید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

در حال بارگذاری